Megaburger

Project Megaburger

Vaihe 1: Taikina

Ainekset:
2½ dl maitoa
noin 10g hiivaa
1 rkl suolaa
1rkl sokeria
7dl jauhoja
“sopiva turaus” juoksevaa rasvaa

Lähdetään siitä, että maito lämmitetään kattilassa käden lämpöiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan muovikippoon.
Lisätään hiiva, suola ja sokeri. Lopuksi vehnäjauhot ja rasva, joiden jälkeen taikinan alkua leivotaan nyrkillä.
Toimenpiteen jälkeen annetaan kohota joku ehkä 30min.



Vaihe 2: Pihvitaikina

Ainekset:
2 prk kermaviiliä
muutama desi korppujauhoja
3pss sipulikeittoa
3 sipulia
2 rkl suolaa
5-6 valkosipulin kynttä
2100g naudan jauhelihaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl grillausmaustetta

Heitetään hyvin isoon kippoon kermaviilit, korppujauhot ja sipulikeitto.
Sekotetaan ja annetaan niiden turvota siellä joku 20-30min. Pilkotaan sipulit ja kulotetaan ne kattilassa.
Murskaa valkosipulit ja heitä ne kippoon kulotettujen sipulien kera.
Tässä vaiheessa on hyvä heittää kippoon loput mausteet ennen jauhelihan lisäämistä.
Lisää jauhelihat ja aloita muussaamaan taikinaa käsineen, jotta kaikki jutskat sekottuu hyvin.

Tämä pihvitaikinamäärä riitti kahteen isoon pihviin ja useisiin vähän pienempiin pihveidin. Pelkkään megapurilaiseen olisi riittäny ehkä noin puolet mainituista eineksistä.







Vaihe 3: Sämpylän ja pihvien paistaminen

Sämpylän paistamiseen käytin halkasijaltaan 21cm alumiinivuokaa, jonka pohja ja reunat voidaan irroittaa toisistaan.
Vuokan pohja ja reunat päällystetiin leivinpaperilla. Päällystämisessä käytettiin apuna rypsiöljyä, jolla rasvattin paperi molemmin puolin.
Öljy tavallaan “liimasi” paperin vuokaan kiinni ja toiselta puolelta estää taikinan kiinnittymisen paperiin kiinni.
Kun paperityöt on tehty niin kaadetaan taikina vuokaan ja annetaan taas kohota.

Sitten siirrytään pihvin paistoon. Avuksi otetaan ruokalautanen joka on halkaisijaltaan suunnilleen samaa kokoa vuokan kanssa. Rasvataan lautasen pinta rypsiöljyllä, jotta pihvi irtoaa kun sen kippaa grilliin paistumaan.
Mätetään pihvitaikaa lautaselle ja aletaan muokkaamaan siitä reilun kokoista lättyä.

Kun pihvi näyttää valmiilta, niin viedään se grilliin paistumaan.
Pihvin kaataminen vaatii hieman keskittymistä, jotta pihvi tipahtaa suhteellisen ehjänä kuuman parilan päälle.
Hyvä kikka on käyttää avuksi paistolastaa, jolla kampeat pihvin irti lautaselta (tässä tapauksessa lautanen on ylösalaisin parilan päällä).
Grillin lämpötila taisi olla 150 ja 200 asteen väliltä ja paistoaika jotain 20-30min.
Tässä projektissa tein kaksi pihviä, joiden painot olivat 600 ja 700 grammaa.
Jos pitää siitä, että pihvin päällä on Cheddar-juustoa lievästi sulaneena, niin kannattaa pihvin
paiston loppuvaiheessa pistää juustosiivuja pihvin päälle ja grillin kansi kiinni.

Sitten siirrytään vuorostaan sämpylän paistoon.
Pistä vuoka 200 asteiseen uuniin ja anna paistua jotain 20min. Tarkkaile pinnan ruskistumista.
Kun aika on kulunut niin ota vuoka pois uunista ja irroita sämpylä pois vuokasta.
Mikäli sämpylän reunat ei näytä tarpeeksi paistuneilta niin pistä pelkkä sämpylä uuniin vielä muutamaksi minuutiksi.
Kun sämpylä on valmis niin leikkaa se kolmeen osaan: pohja, keskiosa ja huppu (tai miksi sitä nyt haluaa kutsua).
Jos haluaa rapeutta sämpylän osiin niin kannattaa ne laittaa vielä vähäksi aikaan uuniin tai sitten grillin ylätasolle. Varo, ettei kärähdä!








Vaihe 4: Burgerin kasaaminen

Ainekset:

Pirkka chipotle-salsaa
Dressing-soossia
Kebab-soossia
Voileipäsuolakurkkuja
Viola maustamaton tuorejuusto
Punasipuli
Jäävuorisalaattia
Jalapenoa
Cheddar-juustoa

Burgerin kasaamisessa voi toki käyttää aivan vapaasti omia suosikkeja, mutta noilla eineksillä meitti lähti kasaamaan.
Tuosta tuorejuustosta jalostin valkosipulituorejuustoa lisäämällä sekaan noin 4-5 valkosipulin kynttä, ripauksella mustapippuria ja pienellä lorauksella maitoa,
jonka jälkeen vatkataan lusikkalla ja laitetaan jääkaappiin muhimaan.
Kyseisellä tavalla tehty tuorejuusto hakkaa maussa ja koostumuksessa vastaavat kaupanhyllyn levikkeet.

Koko komeudella oli painoa noin 2,6 kiloa ja se riitti ruokkimaan 4-5 tyyppiä.











OMNOMNOMNOM
© 2010 Niko Suomalainen